De ce am nevoie de Apostila?
Pentru ca documentele emise in Marea Britanie nu sunt recunoscute de catre Statul Roman si Consulatul Roman la Londra daca nu poarta sigiliul Apostilei de la Haga.
Solicitarea Apostilei de la Haga
Persoanele care doresc Apostilarea si Traducerea autorizata a Certificatelor de Nastere, Casatorie, Deces si a altor documente legalizate in UK, pot solicita aceste doua servicii care se realizeaza prin intermediul nostru. Durata de procesare a documentelor este aproximativ de 3-4 zile lucratoare, cu o durata maxima de 7 zile lucratoare in unele cazuri.
Apostila de la Haga este un sigiliu special care se aplica pe spatele Certificatului. In cazul Certificatului de Nastere, se foloseste Forma lunga a certificatului, care este alb negru si pe care sunt nominalizati si parintii copilului.
Persoanele care au copii nascuti in Marea Britanie nu vor putea calatori in afara tarii decat in urmatoarele circumstante:
1) Cu Certificatul de Nastere al copiilor Apostilat si cu Foaie de drum/Titlu de calatorie care autorizeaza persoana respectiva sa scoata copii din tara dar nu permite intoarcerea lor pana cand acestia nu vor detine pasaport (acesta se va face in tara de destinatie)
2) Cu pasaportul – care se obtine la Consulatul Roman in baza Certificatului de Nastere Romanesc, iar Certificatul de Nastere Romanesc se obtine in baza Certificatului de Nastere Englezesc si al Traducerii autorizate a Certificatului Englezesc cu tot cu Apostila.
Ce inseamna Apostila de la Haga ?
Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Inainte de aderarea la aceasta conventie, pentru recunoasterea in strainatate a actelor, era nevoie de o procedura complicata, legalizarea actelor facandu-se doar prin consulatele tarilor pentru care se dorea recunoasterea. Apostilarea a simplificat foarte mult aceasta procedura si consta in aplicarea unei stampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza international.
In UK obtinerea Apostilei de la Haga pentru actele emise de catre autoritatile Britanice (Ex: Certificate de Nastere, Casatorie, Deces; orice alt document legalizat care are nevoie si de Apostila pentru a fi folosit in Romania) se face prin biroul deLegalizari de la Milton Keynes.
Persoanele care s-au casatorit, care au avut un copil sau un deces in familie in Marea Britanie, necesita Apostilarea Certificatelor relevante pentru obtinerea echivalentelor lor romanesti. De exemplu, pentru o casatorie oficiata in UK, consiliul Local elibereaza un Certificat de Casatorie Britanic, care pentru a fi inscris in oficiul starii civile din Romania necesita Aposlitarea, Traducerea autorizata si legalizarea documentului.
Apostilarea se face de catre Biroul de Legalizare a documentelor din Milton Keynes, Traducerea autorizata poate fi facuta de oricare traducator autorizat si recunoscut de Ambasada Romana la Londra, iar Legalizarea traducerii se face la Consulatul Roman.
Dupa obtinerea Apostilei de la Haga si a Traducerii autorizate, urmatorul pas este sa solicitati Legalizarea traducerii si emiterea certificatelor de Nastere, Casatorie, Deces Romanesti la Consulatul Roman de la Londra.
Doar documentele care poarta semnatura unei persoane publice pot sa fie Apostilate. Astfel in cazul documentelor diverse de care ati putea avea nevoie in Romania, (Ex:Proiectul prima casa – necesita dovezi de venituri cum ar fi contract de munca, fluturase de salar, si scrisoare de la locul de munca) aceste documente vor necesita legalizarea la un notar sau avocat public inainte de aplicarea Apostilei de la Haga.
Bibliografie (Google, Apostile Ro)
Back to Top