De ce am nevoie de echivalarea studiilor ?
Pentru ca angajatorii, institutiile de invatamant si firmele din Marea Britanie nu cunosc sistemul de invatamant romanesc si nu pot sa stabileasca nivelul dumneavoastra de studii orientandu-se doar dupa diplomele, certificatele si adeverintele sau autorizatiile dumneavoastra de studii. Ei au nevoie sa inteleaga pe deplin la ce nivel va situati in functie de standardele de invatamant englezesc, iar acest lucru este posibil prin scrisoarea de comparabilitate.
Solicitarea echivalarii studiilor
Persoanele care doresc sa isi echivaleze studiile facute in Romania, au nevoie de copii dupa documentele relevante (Diplome, Certificate, Autorizatii etc) si de traducerea autorizata a acestora. Aceste documente sunt trimise la NARIC iar procesarea lor dureaza in medie intre 15-30 zile lucratoare.
Persoanele care detin documente bilingve (Ex: Certificate, Diplome sau Foi Matricole) nu vor necesita traducerea autorizata a acestora. Diplomele sau Certificatele care au ca supliment o Foaie Matricola vor trebui trimise impreuna, deoarece nu vor fi acceptate separat.
Pretul pentru echivalarea studiilor nu include si traducerea autorizata care se va realiza separat. Persoanele care au deja facuta traducerea autorizata insa vor plati doar taxa serviciului de echivalare.
Ce inseamna echivalarea de studii ?
Echivalarea este procesul prin care documentele emise in Romania de oricare din Ministerele relevante (Ex: Ministerul Invatamantului, Tineretului, Interne etc), sunt comparate cu cele din sistemul de invatamant Britanic, pentru a se gasi calificarea, nivelul si titulatura cea mai potrivita in care s-ar putea incadra.
Echivalarea se face prin UK Naric, agentia nationala care actioneaza imputernicita de guvern pentru a da sfaturi, informatii si opinii fiind singura sursa oficiala in domeniu. Echivalarea se face de catre experti in materia invatamantului academic, profesional si al calificarilor.
Naric va emite o scrisoare de comparabilitate care va denota nivelul calificarii individuale in cadrul sistemului de invatamant Britanic, pentru ca oricui ii veti prezenta respectivul document sa poata sa inteleaga la ce nivel va puteti incadra in respectivul domeniu.
Ce inseamna NVQ ?
National Vocational Qualifications “(NVQ) sunt calificari obtinute la locul de munca sau prin experienta practica în Anglia, Tara Galilor şi Irlanda de Nord , care sunt realizate prin evaluarea şi formare. În Scoţia acestea sunt cunoscute ca “Scottish Vocational de calificare (SVQ).
Pentru a realiza un NVQ, candidaţii trebuie să facă dovada că au capacitatea (competenţa) sa efectueze munca la standardul cerut. NVQ se bazează pe Standardele Nationale Ocupaţionale care descriu “competenţele” de aşteptat, în orice rol de locuri de muncă date. De obicei, candidaţii vor lucra pentru un NVQ care reflectă rolul lor într-o poziţie plătite sau de voluntariat. De exemplu, cineva care lucrează într-un rol de birou administrare poate dobandi un NVQ in Business şi Administraţie.
Există cinci niveluri de NVQ, de la Nivelul 1, care se concentreaza pe activităti de munca de baza, la Nivelul 5 care se concentreaza pe activitati de conducere.
Nivelul 1: Competenţa care implică aplicarea cunoştinţelor în executarea unei game variate de activităţi de muncă, dintre care majoritatea sunt de rutină şi previzibile.
Nivelul 2: Competenţa care implică aplicarea cunoştinţelor într-o gamă semnificativă de activităţi variate, realizate într-o varietate de contexte. Colaborarea cu alţii, probabil prin apartenenţa la un grup de lucru sau de echipa, este adesea o cerinţă
Nivelul 3: Competenţa care implică aplicarea cunoştinţelor într-o gamă largă de activităţi realizate într-o mare varietate de contexte, cele mai multe dintre care sunt complexe şi non-rutină. Responsabilitatea şi autonomia sunt considerabile şi controlul sau îndrumarea celorlalţi,este adesea necesară.
Nivelul 4: Competenţa care implică aplicarea cunoştinţelor într-o gamă largă de activităţi complexe, tehnice sau specializate, realizate într-o varietate de contexte şi cu un grad important de răspundere personală şi autonomie. Responsabilitatea pentru munca celorlalţi şi alocarea resurselor este adesea prezenta.
Nivelul 5: Competenţa care implică aplicarea unei game de principii fundamentale pe o varietate largă şi adesea in contexte imprevizibile. Autonomie personala substanţială şi, adesea, responsabilitate importantă pentru munca celorlalţi şi in alocarea unor resurse substanţiale este intalnita des, la fel ca responsabilităţile personale pentru analiza, diagnostic, design, planificare, execuţie şi evaluare.
Bibliografie (Naric, Wikipedia)